Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2007

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑ...

Ο αίρων. « Αίρω παλιές αμαρτίες. Δεν τις αποποιούμαι. Τις αίρω για να τις τιμωρήσω όπου τις βρω». Αφού φούσκωσε τα μυαλά των αστυνομικών (τι σε κράτος τους αναγόρευσε, τι πραίτορες τους ονομάτισε, τι αρίστους), αφού υποτίθεται πως απαξίωσε τους διαδηλωτές και τους κάθε λογίς διαμαρτυρόμενους, αυτούς τους λιθορίπτες, τους οπτολιθορίπτες, τους βιτρινοθραύστες κι όλα τα κακοποιά στοιχεία, αφού ανακάλυψε τη φωλιά του κακού στους έκνομους του Συνασπισμού και στα άδυτα της Κουμουνδούρου, νάτον τώρα τον φίλο μας τον Μπάυρον και σ’ άλλο ρόλο, σ’ αυτόν του Ιησού Χριστού που σηκώνει αμαρτίες αλλωνών. Και μπορεί η φρασεολογία του περί ου ο λόγος υπουργού να ’ναι για γέλια, τ’ αποτελέσματα των λόγων του όμως είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, τραγικά. Γιατί όταν η πολιτική ηγεσία παρουσιάζεται με απόψεις νεοφασίζουσες, κάποια αστυνομικά όργανα τίθενται αυτόματα εκτός ελέγχου. Κατόπιν αυτού δεν είναι παράξενο οι ζαρντινιέρες να τραυματίζουν, όλως τυχαίως, περαστικούς κι οι φρουροί του νόμου και της τάξης να μετατρέπονται σε βιντεοσκόπους.
Η αλήθεια είναι πως τη συγκεκριμένη ενέργεια, την παραγωγή δηλαδή των βίντεο της ντροπής, την καταδίκασε και χαρακτήρισε αχρείους τους εμπνευστές της. Αλλά καταδίκασε μόνο την καταγραφή κι όχι τις βιαιότητες, τους ξυλοδαρμούς, τα στριπτίζ και τα παιχνίδια με τα όπλα. Κοίτα ποιος μιλά! Μήπως δεν είναι ο ίδιος που με τη ρητορική και την εν γένει πολιτεία του τους έδωσε το ελεύθερο να λειτουργούν κατά το δοκούν; Όσο για σένα, βιντεοσκόπε της πλάκας, τι να σου πω! Σε λυπάμαι. Τόσο απλά στο λέω γιατί είσαι ο ίδιος που σε φανάτισαν και ντύθηκες γερμανοτσολιάς, φόρεσες κουκούλα και κατέδιδες τους πατριώτες, έγινες χαφιές αρχικά κι ύστερα βασανιστής στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας και της Μεσογείων τα δίσεκτα χρόνια της Χούντας. Έτσι για πλάκα έδερνες και τότε, απειλούσες, έβριζες, ατίμαζες.
Ο παίρνων. Η απληστία των στελεχών αυτής της σεμνής και ταπεινής κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Όλα στον βωμό της μίζας, της ρεμούλας και του συμφέροντος. Ταγμένοι όλοι λες στο ίδιο καθήκον, με ίδιο σκοπό και στόχο. Από τον πόλεμο κατά των νταβατζήδων και του «σεμνά και ταπεινά» στο «πάρτα όλα». Από τους στημένους διαγωνισμούς και τις απευθείας αναθέσεις στις μίζες και τους κουμπάρους, κι από τα δομημένα ομόλογα στις απίστευτες αυξήσεις που επιδίκασαν για τους εαυτούς τους οι ίδιοι οι δικαστές. Λεφτά να δούνε τα μάτια σου τόσο στο μηνιάτικο όσο και στ’ αναδρομικά. Χάρη έκαναν στο τέλος τ’ Αλογοσκούφη και συμβιβάστηκαν στο 1 δις ευρώ κι είναι χαρούμενοι όλοι κι ευτυχισμένοι. Μαζί κι οι βουλευτές, ακόμη κι οι εργατοπροστάτες της Κουμουνδούρου και του Περισσού, αφού κι αυτοί το κατιτίς τους θα το πάρουν μαζί με τους άλλους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Έτσι σεμνά, έτσι σιγανά, στη ζούλα, να μην μας πάρει η κοινωνία των πεντακοσίων και των επτακοσίων ευρώ χαμπάρι. Αυτή που χώνεψε πως δεν υπήρχαν τα 150 ευρώ για τον εκπαιδευτικό κι εκβίαζαν τάχα μου την κυβέρνηση που προστάτευε με νύχια και με δόντια την οικονομική της πολιτική κρατώντας κλειστά τα σχολεία. Η κοινωνία της αφασίας και του ωχαδερφισμού που όλα ίδια της τα παρουσιάζουν κι όλα ίδια τα βλέπει. Αποχαυνωμένη από τον καύσωνα, σφιγμένη από το κρύο των ακραίων καιρικών φαινομένων, μαζεμένη στη γωνιά της η κοινωνία του «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
«Όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις κάνουμε πράξη», διαλαλεί ο Καταλληλότερος απ’ άκρου εις άκρον της χώρας σ’ αυτή την απροσδιόριστη περίοδο για την πολιτική ζωή του τόπου. Κοίτα ποιος μιλά! Αυτός που κέρδισε την εξουσία υποσχόμενος στους πάντες τα πάντα, ευαγγελιζόμενος κάθαρση, ισονομία, ισοπολιτεία και χέρια καθαρά. Αυτός που σχημάτισε την κυβέρνηση της μηδενικής ανοχής και πριν προλάβεις να το καλοσκεφτείς κατάντησε κυβέρνηση της ενοχής και των σκανδάλων. Και κατόπιν μας φταίει ο Βουρλούμης του ΟΤΕ που διπλασίασε, σχεδόν με τη μια, τον μισθό του στη γενική συνέλευση των μετόχων, χώρια τα εξτρά, τα πριμ και τα μπόνους. «Βουρλούμη, γερά, πάρτους τα λεφτά», του φώναζε την ίδια ώρα από κάτω το πόπολο, τα στελέχη δηλαδή κι οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ. Τώρα γιατί το πήρανε στην πλάκα και δεν άρπαξαν κανένα αραμπαδόξυλο, μόνο οι ίδιοι είναι αρμόδιοι να μας το εξηγήσουν.
Ο υπέρ πάντων. Ούμπερ άλες, πώς το λένε ακριβώς; Μπερδεύτηκα. Δεν πάει, λέει, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ο κ. Ρωμύλος, ο αρχιδικαστής ντε, να δώσει εξηγήσεις για τ’ ανεξήγητα, γιατί ’ναι αντισυνταγματικό. Αυτός είναι ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας και σαν τέτοιος μπορεί να κάνει ότι θέλει. Να πηδά και να δέρνει που λέει κι ο απλός λαός χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, γιατί μετά πού είναι η διάκριση των εξουσιών; Γελάτε; Κακώς. Εδώ τίθεται μέγα θέμα που μόνο έγκυροι νομικοί και συνταγματολόγοι μπορούν να βρουν τη λύση. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι ν’ αναρωτιέμαι. Είναι ποτέ δυνατόν σε μια πολιτισμένη χώρα-μέλος της ΕΕ, στον 21ο αιώνα, να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Ο υιός του προέδρου του Αρείου Πάγου παρουσιάζεται να έχει πλουτίσει κατά περίεργο και παράδοξο τρόπο. Ένας ανεπάγγελτος νέος, ετών δεκαεννιά, δήλωνε επί σειρά ετών κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων από το χρηματιστήριο (αφορολόγητα βέβαια, που όμως δημιουργούσαν εισόδημα για κάλυψη πόθεν έσχες). Με ποια φόντα; Με πόσο αρχικό κεφάλαιο; Το οποίο το βρήκε από πού και το τοποθέτησε με τη συμβουλή τίνος σε ποιες μετοχές; Ερωτήματα απλά βουλευτών ενοχλητικών που ζητούσαν απάντηση πειστική όχι σε κανένα διάδρομο αλλά από χείλη υπεύθυνα στη Βουλή. Κι ο αρχιδικαστής όταν είδε πως δεν του βγαίνει, επικαλέστηκε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αρχικά, που όμως δεν του έκανε τη χάρη, κι ύστερα κατέφυγε σε νομικίστικα επιχειρήματα.
Κοίτα ποιος μιλά! Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Αυτός που ανέλαβε την κάθαρση των συναδέλφων του δικαστών, που δίωξε, τιμώρησε, εξευτέλισε, έδιωξε από το Σώμα κι έστειλε στη φυλακή δικαστές για πράξεις ή παραλείψεις που δεν αρμόζουν στο λειτούργημα. Κι όταν έφτασε η υπόθεση στο δια ταύτα, στον ίδιο δηλαδή και το οικογενειακό του περιβάλλον, οχυρώθηκε πίσω από συντάγματα και τερτίπια νομικά λες κι η διάκριση των εξουσιών έγινε για να μπορεί ο κάθε Ρωμύλος να πολιτεύεται όπως του αρέσει, υπεράνω ελεγκτικών μηχανισμών και νόμων. Και να σκεφτείτε πως πριν από λίγες μόνο μέρες ο ίδιος άνθρωπος προήδρευσε του Συμβουλίου Κρίσεως Δικαστικών και γνωστοποίησε πως κάποιοι αρεοπαγίτες την ετυμηγορία τους για την απόρριψη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων την έκαναν γνωστή τηλεφωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου