Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2008

Νοιάζομαι για τον Δήμο μου….παλεύω για τα παιδιά μου

Πολλά ακούγονται κι ακόμη περισσότερες φήμες κυκλοφορούν για τον σχεδιαζόμενο Καποδίστρια 2. Κι όσο αυτές δεν διευκρινίζονται ή δεν διαψεύδονται, τόσο εμπλουτίζονται και γίνονται περίπλοκα σενάρια με παραλλαγές πάμπολλες και εικασίες δικαιολογημένες ή μη. Έτσι ο αρχικός ατομικός προβληματισμός για το μέλλον του Δήμου Αρκαδίου έγινε ψίθυρος, σούσουρο και μισόλογα που δυνάμωσαν και μετεξελίχθηκαν σε συζητήσεις απροκάλυπτες στη συνέχεια. Όλα έδειχναν πως η ώρα για συλλογική δράση είχε φτάσει.
Από στόμα σε στόμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και προσκλήσεις επίσημες, μαζεύτηκε την περασμένη Κυριακή κόσμος πολύς στο ξενοδοχείο Σκαλέτα, της ομώνυμης περιοχής. Τόσος που ξάφνιασε ευχάριστα μιας και η εποχή, η μέρα και η ώρα, ελάχιστα συνηγορούσαν σ’ αυτό.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων ακολουθήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες από την αρχή. Μιας και δεν υπήρχε θεσμικό όργανο, κεντρικός σχεδιασμός, ούτε επικεφαλής της κίνησης πολιτών, εκλέχτηκε προεδρείο στο οποίο μετείχα μαζί με την Αντινομάρχη Μαρία Αρχοντάκη και τον φαρμακοποιό Γρηγόρη Τσιομπίκα.
Η αγωνία για τα τεκταινόμενα ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων και ο γιατρός Κώστας Μαλάς που πήρε πρώτος τον λόγο έκανε μια ανασκόπηση της όλης κατάστασης, ανάπτυξε τη δική του άποψη και έθεσε ερωτήματα.
Αυτό που τονίστηκε εξαρχής ήταν τα τρία ΔΕΝ.
1. Η κίνηση αυτή ΔΕΝ καθοδηγείται από κανένα πολιτικό κόμμα. Άλλωστε κανείς εκπρόσωπός τους δεν παραβρισκόταν.
2. Η κίνηση αυτή ΔΕΝ είναι προεκλογική και
3. ΔΕΝ αποτελεί την απαρχή οργανωμένης αντιπολίτευσης στον Δήμο.
Αυτά ξεκαθάρισε ο Κώστας Μαλάς, τα ίδια υποστήριξε και η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων. Ο προβληματισμός ωστόσο παρέμεινε μέχρι το τέλος και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Έγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις διευκρινιστικές και στο τέλος εκδόθηκε ψήφισμα με τα συμπεράσματα. Κρίθηκε σκόπιμο επίσης να εκλεγεί μία πενταμελής επιτροπή, στην οποία μετέχω, που θα επιδιώξει επαφές με τον Δήμαρχο, τον Νομάρχη, τους Βουλευτές του Νομού, άλλους Δημάρχους καθώς και με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή φορέα απαιτηθεί. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα γνωστοποιούνται άμεσα στους δημότες που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να πετύχουν τους στόχους τους.
Χθες άκουσα πολύ προσεκτικά την άποψη του φίλου Δημάρχου Μανόλη Μανωλακάκη στο ραδιόφωνο. Δεν έλαβε, λέει, καμία πρωτοβουλία ενημέρωσης των δημοτών γιατί ακόμη δεν έχει καθορίσει η κυβέρνηση τα κριτήρια των συνενώσεων. Συγνώμη που το λέω, αγαπητέ μου Δήμαρχε, αλλά αυτό είναι που φοβόμαστε. Να αποφασίσουν, δηλαδή, άλλοι πριν από εμάς για εμάς και να μας σύρουν όπου θέλουν αυτοί κατά πώς τους συμφέρει. Αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημά μας, ο προβληματισμός και η αγωνία μας. Εμείς επιζητούμε τον διάλογο. Να ακουστεί η θέση μας και να παλέψουμε για να γίνει αποδεκτή. Θεωρούμε πως σε βοηθά ακόμη και διαπραγματευτικά η θέση μας αυτή αφού αγωνιζόμαστε για ένα Δήμο αυτοτελή και ανεξάρτητο. Δεν είμαστε ωστόσο ούτε μονόχνωτοι ούτε δογματικοί γι’ αυτό και δεν είμαστε αρνητικοί σε τυχόν συνενώσεις αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, να συμφωνούν και οι κάτοικοι των υπό συνένωση περιοχών και δεύτερο και κυριότερο, οι όποιες μεταβολές στα όρια των δήμων να γίνουν προγραμματισμένα και να είναι αποτέλεσμα μελετών που θα τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα των νέων δήμων.
Είναι αλήθεια πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο Δήμος Αρκαδίου να επεκταθεί προς τα ανατολικά. Έχει όμως επιχειρήματα τέτοια που θεωρώ πως δεν είναι σωστό να τα αναφέρω εδώ και τυχόν προσπάθεια βίαιης επιβολής θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις. Γι’ αυτό είμαστε εδώ και γι’ αυτό τον λόγο επιζητούμε τον διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου