Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2009

Έχε το νου σου στο παιδί

Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
και πώς σε θένε
Έχε το νου σου στο παιδί, κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε
Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί, λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν
Έχε το νου σου στο παιδί κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν
Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί που θα 'χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα
Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα,
διάβασα πριν από λίγες μέρες στις Ματιές του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στα Νέα. Είναι ένα συγκλονιστικό τραγούδι που το έγραψε ο ίδιος μαζί με τον μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη και το επανέλαβε με αφορμή τον άδικο σκοτωμό του Αλέξη και τον ξεσηκωμό των νέων που ακολούθησε. Κι εγώ πήρα το θάρρος να δανειστώ τους στίχους του και να τους αφιερώσω σ’ ένα άλλο παιδί, τον Διαμαντή, που αυτή την ώρα δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
«Υπερασπίσου το παιδί» που αργοπεθαίνει. Γιατί δεν ήταν εχθρός ο Διαμαντής για να τον πολεμήσουμε. Ούτε ο στρατιώτης του κακού που έπρεπε να εξαφανίσουμε. Δικό μας παιδί είναι. Που τέλειωσε το Λύκειο με λαχτάρες, αγωνίες, πιθανόν και με ξενύχτια, όπως ακριβώς και τα δικά μας παιδιά. Που έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στην Αστυνομία. Χωρίς πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και την, άλλοτε απαραίτητη, συνηγορία του χαφιέ της γειτονιάς. Με οράματα και ελπίδες για έναν κόσμο καλύτερο. Για να συμβάλλει με τις λιγοστές του δυνάμεις στη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης που ορίσαμε. Κι εμείς, με την ανοχή μας, αφήσαμε να τον γαζώσουν με τα καλάσνικοφ. Κι είναι εικοσιενός χρονών μόνο! Ας ευχηθούμε να γλιτώσει τουλάχιστον. Έτσι κι αλλιώς οι «γνωστικοί, λογάδες και γραμματικοί», μας έχουν, προ πολλού, πουλήσει.

2 σχόλια:

  1. Με τιμή από
    http://ligery.pblogs.gr
    ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Φοίβη Αθηναίου είπε TA NEA 13/01/2009:
    http://digital.tanea.gr/Default.aspx?&pn=22

    "Και το ένα παιδί και το άλλο παιδί. Και του ενός ο χαμός άδικος και του άλλου ο βαρύς τραυματισμός άδικος, αγαπητέ Νίκο. Εκεί δεν υπάρχει διαχωρισμός. Ας όψονται οι υπερφίαλοι και αλαζόνες, που έφτασαν τα πράγματα ώς εκεί. Και δεν εννοούμε τον νταή ειδικό φρουρό- που και η δική του οικογένεια θύμα είναι της ξεφτίλας των κυβερνώντων.
    Έχει σκεφτεί όμως κανείς πως η Πρωθυπουργάρα που έχει φέρει τη χώρα σ΄ αυτό το σημείο δεν τόλμησε ούτε να συλλυπηθεί την οικογένεια του Αλέξη, να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για τον Διαμαντή; Κι άντε εκείνος ας πούμε πως κυβερνά (λέμε τώραααα...). Δεν μπορούσε όμως να το πράξει η κυρά του, που ήταν τόσο μα τόσο στενοχωρημένη που δεν μπόρεσε να περάσει τις ημέρες αυτές τις γιορτινές με τις κοσμικές φιλενάδες της λόγω του ξεσηκωμού και των επεισοδίων, δεν είχε την τσίπα;- η νηπιαγωγός/χειρουργός Νατάσα (μόνον το υπολοχαγός λείπει), που υποτίθεται πως ενδιαφέρεται για μικρούς, αδύναμους και ασθενείς..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή