Σάββατο, Ιουνίου 09, 2007

Γέλα παλιάτσο!

Χόρευε, κάνε τούμπες, γέλα! Με το πρόσωπο βαμμένο, με χαμόγελο ζωγραφισμένο, κούνα χέρια και πόδια, κάνε τους άλλους να γελούν, κι εσύ…. Γέλα αν θες, κλάψε αν μπορείς, ποιος νοιάζεται για σένα; Με σένα ποιος τον χρόνο του θα σπαταλήσει; Εδώ έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα που μας απασχολούν. Εδώ εξέφρασε την ικανοποίησή της η J.P.Morgan γιατί την πρότασή της για την επαναγορά του «δομημένου» την έκαναν δεκτή όλα τα ταμεία. Η αλήθεια είναι πως ζορίστηκαν λίγο αλλά στο τέλος το κατάπιαν. Η J.P.Morgan θα γυρίσει, λέει, πίσω μίζες και λεφτά κι η κυβέρνηση, δηλαδή εσύ, θα πληρώσει τ’ απανοπρούκια μιας και τόκους το ξέκοψε η τράπεζα πως δεν πληρώνει.
Χόρευε, παλιάτσο, κάνε τούμπες, γέλα! Ευχαριστημένος πρέπει να ’σαι μ’ όλ’ αυτά. Αυτές είναι ειδήσεις. Αυτές είναι εξελίξεις δραματικές. Επιστρέφεται το ομόλογο, «το δομημένο», θα πληρώσεις το κατιτίς σου κι εσύ κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Σε λίγο καιρό κανένας δεν θα το θυμάται πια. Ένα καινούριο σκάνδαλο πιο φρέσκο, μια αρπαχτή πιο ελκυστική και πιο ζουμερή, θα ’ρθει να το επισκιάσει. Έτσι δεν γίνεται μέχρι τώρα; Δεν πιστεύω να διαφωνείς, γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μια δοκιμή θα σε πείσει. Δοκίμασε, αν θες, να θυμηθείς άλλα σκάνδαλα από τα πολλά που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, κι αν θυμηθείς ένα -εκτός των κουμπάρων ίσως- να μου τρυπήσεις τ’ αυτί. Γι’ αυτό σου λέω τι κάθεσαι και σκας; Αφού το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι το «ωχ αδελφέ» αλλά εσύ δεν το μπορείς, τότε χόρευε και γέλα.
Βγαίνει από την επιτήρηση η χώρα. Άλλο νέο συνταρακτικό. Βέβαια το γεγονός πως θα παραμείνει μέσα στο τούνελ της λιτότητας μέχρι το 2010 τουλάχιστον και με την προϋπόθεση πως μέχρι τότε θα πρέπει να ’χει πάρει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 5 δις ευρώ, εσένα καθόλου δεν πρέπει να σε θλίβει. Εσύ πρέπει να ’σαι υπερήφανος για μια ακόμη εθνική επιτυχία. Κι αν το έλλειμμα μειώθηκε πλασματικά κάτω του 3% με μέτρα «προσωρινού χαρακτήρα που δεν είναι επιθυμητά» όπως επισημαίνουν οι κοινοτικοί, εσένα τι σε νοιάζει;
Είναι και μια υποχρέωση ακόμη που πρέπει να εξοφληθεί αλλά αυτή είναι αμελητέα. Μόλις 2 δις ευρώ είναι η αναδρομική εισφορά που πρέπει να καταβάλουμε στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω αναθεώρησης του ΑΕΠ. Τι σε βλέπω σκεφτικό; Το ξέχασες κιόλας; Μη μου πεις πως λησμόνησες πως ο κ. Αλογοσκούφης παρουσίασε «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» που αποδείκνυαν περίτρανα πως από τη μια στιγμή στην άλλη με τη σωστή αναγραφή στοιχείων και την ανάλογη αναθεώρηση του ΑΕΠ η χώρα έγινε πλουσιότερη κατά 26%. Και μιας και τώρα είμαστε πλούσιοι το να δώσουμε 2 δις ευρώ αναδρομικά και ν’ αυξηθεί η εισφορά μας κατά 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τιμή μας περιποιεί.
Βάλαν στη φυλακή τον Μεταξόπουλο, (με αναστολή μέχρι το Εφετείο τη γλίτωσε ο Κώνστας), τον πρώην Πρύτανη του Παντείου, μαζί μ’ αντιπρυτάνεις, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους. Πίσω από τα σίδερα τους έριξαν με ποινές εξοντωτικές. Εκεί να ’βλεπες πώς έπεφταν τα ισόβια κι οι δεκάδες χρόνια φυλάκισης μοιράζονταν σαν στραγάλια. Εδώ το ερώτημα που ανακύπτει είναι ένα. Φαγώθηκαν τα λεφτά; Κι η απάντηση είναι πως μάλλον ναι. Αν συνεχίσεις όμως να ρωτάς από ποιον, το πράμα μάλλον μπερδεύει. Σ’ ένα κράτος της πλάκας, χωρίς οργάνωση και θεσμούς, χωρίς μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής, με πληθώρα υπευθύνων που στο τέλος καταντούν ανεύθυνοι όλα είναι πιθανά. Το γεγονός πως μια δίκη που κράτησε δεκαεννιά μήνες (περισσότερο κι απ’ αυτήν της 17 Νοέμβρη) δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις αλλά μοίρασε εξοντωτικές ποινές μάλλον εκπλήσσει. Το γεγονός πως διαπρεπείς νομικοί, καθηγητές και φοιτητές που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να υπερασπιστούν τους πρυτάνεις διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση, μπορεί και κάτι να σημαίνει. Το γεγονός πως οι ποινές που επιβλήθηκαν μάλλον σε εκδίκηση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών παραπέμπουν, εσένα τι σε νοιάζει; Παλιάτσος είσαι και σαν τέτοιος χόρευε, κάνε τούμπες, γέλα!

09-06-2007

1 σχόλιο:

  1. Εφημερίδα «Τα Νέα» 20-6-2007

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=26791

    Η Φοίβη Αθηναίου έγραψε:

    Χαστούκισέ με, Λούλη μου

    Προς Φοίβη Αθηναίου
    Γέλα παλιάτσο! Χόρευε, κάνε τούμπες, γέλα! Μ΄ εσένα ποιος τον χρόνο του θα σπαταλήσει; Εδώ έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Εδώ εξέφρασε την ικανοποίησή της η JΡ Μorgan γιατί την πρότασή της για την επαναγορά του δομημένου την έκαναν δεκτή όλα τα Ταμεία. Η αλήθεια είναι πως ζορίστηκαν λίγο, αλλά στο τέλος το κατάπιαν. Η JΡ Μorgan θα γυρίσει, λέει, πίσω μίζες και λεφτά και η κυβέρνηση, δηλαδή εσύ, θα πληρώσει τα πανωτόκια μιας και τόκους το ξέκοψε η τράπεζα πως δεν πληρώνει.

    Χόρευε παλιάτσο, κάνε τούμπες, γέλα!

    Επιστρέφεται το ομόλογο, το δομημένο, θα πληρώσεις το κατιτίς σου κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Σε λίγο κανένας δεν θα το θυμάται πια. Ένα καινούργιο σκάνδαλο, μια αρπαχτή πιο ζουμερή, θα το επισκιάσει. Έτσι δεν γίνεται μέχρι τώρα; Δοκίμασε να θυμηθείς άλλα σκάνδαλα από τα πολλά που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, κι αν θυμηθείς ένα- εκτός των κουμπάρων ίσως- να μου τρυπήσεις τ΄ αυτί. Αφού το πιο εύκολο σήμερα είναι το «ωχ αδελφέ»...

    Βγαίνει από την επιτήρηση η χώρα. Βέβαια, το γεγονός πως θα παραμείνει στο τούνελ της λιτότητας μέχρι το 2010 τουλάχιστον και με την προϋπόθεση πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, καθόλου δεν πρέπει να σε θλίβει. Πρέπει να ΄σαι περήφανος για ακόμη μία εθνική επιτυχία. Και αν το έλλειμμα μειώθηκε πλασματικά κάτω του 3% με μέτρα «προσωρινού χαρακτήρα που δεν είναι επιθυμητά» όπως επισημαίνουν οι Κοινοτικοί, εσένα τι σε μέλλει;

    Βάλαν στη φυλακή πρυτάνεις και καθηγητές με ποινές εξοντωτικές. Εκεί νά ΄βλεπες πώς έπεφταν τα ισόβια. Φαγώθηκαν τα λεφτά;

    Μάλλον ναι. Αν ρωτάς από ποιον, το πράμα μπερδεύεται. Σ΄ ένα κράτος της πλάκας, χωρίς μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής, με πληθώρα υπεύθυνων ανεύθυνων όλα είναι πιθανά. Το γεγονός πως μια δίκη που κράτησε 19 μήνες (περισσότερο κι από αυτήν της 17 Ν) δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, αλλά μοίρασε εξοντωτικές ποινές, κάτι θα σημαίνει. Εσένα όμως τι σε νοιάζει; Παλιάτσος είσαι. Χόρευε, κάνε τούμπες, γέλα!
    Νίκος Ντακάκης, Ρέθυμνο

    "Πού το είδατε πως δεν έχει τούτο το σεπτόν κράτος μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής , αγαπητέ Νίκο; Πρόληψη (πριν σηκώσει κεφάλι τον χαστουκίζεις) και καταστολή (βάζεις τον έναν να χαστουκίζει τον άλλον) διδάσκουν τα παλικάρια του κυρ Πολύδωρα. Τέτοια χώρα, χουβαρντού, όπου κάθε μπαρ της Παραλιακής που σέβεται τον εαυτό του έχει (άνωθεν εντολή) πριβέ περιπολικό, μόνο για τσιφουτιές δεν κατηγορείται. Ούτε για τις ποινές σε εκείνους που το παρακάνουν στην καταστολή και αφήνουν ανάπηρο κανέναν άχρηστο, ποταπό μετανάστη, ποινές της τάξεως των 60 ευρώ (ναι, είναι ποινή αυτό). Τέτοια ανθρωπιά, η τυφλή Δικαιοσύνη. Τόσο τυφλή που δεν βλέπει τα χαΐρια του κανακάρη μεγαλοδικαστή..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή