Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

Περί των Μαορί και άλλα τινά

Στη Ζηλανδία βρέθηκες, Ντόρα, από την Κρήτη
που φίλησ’ ο Καραμανλής, τον Μαορί στη μύτη
Τριήμερο τ’ Αγίου Πνεύματος.
Τέλη Μαγιού, αληθινά, και βρέχει
και η κυβέρνηση σεμνά στην Αυστραλία τρέχει.
Έτσι ακριβώς. Εμάς εδώ, των ιθαγενών, τα προβλήματα λύθηκαν όλα με τρόπο μαγικό κι ονειρεμένο. Και μιας και μας περίσσεψε χρόνος έφτασε η χάρη μας μέχρι Ωκεανία μεριά. «Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε», που θα έλεγε κι ο Επίτιμος. Όλα βαίνουν κατ’ ευχήν. Στο πηδάλιο της κυβέρνησης έχει εγκατασταθεί από καιρό ο αυτόματος πιλότος, οι πραίτορες του κ. Πολύδωρα αυτή την περίοδο βρίσκονται «εν υπνώσει» κι οι κουκουλοφόροι κάθονται, προς το παρόν, υπεύθυνα φρόνιμοι.
Όλα βαίνουν καλώς και «εις επιβεβαίωσιν» τα γκάλοπ που εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα στη Ν.Δ. και να θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Κώστα της Νατάσσας. Ενεργό συμμετοχή θα έχει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην προσεχή προεκλογική εκστρατεία η κ. Νατάσσα. Γι’ αυτό και της έκαναν πρόβα στην Αυστραλία. Γι’ αυτό και την έβγαλαν ένα βήμα μπροστά να χαιρετά ως άλλη Νταϊάνα τα πλήθη. Κι αφού τα κατάφερε εκεί, στην πολιτισμένη μακρινή ήπειρο, σ’ εμάς γιατί ν’ αποτύχει; Άλλωστε, και καλά, Μαορί δεν είναι μόνο αυτοί που χορεύουν ημίγυμνοι, κρατούν ακόντια, βγάζουν πολεμικές κραυγές και τρίβουν τις μύτες τους αντί για ασπασμό. Εδώ να δεις κάτι Μαορί που χωνεύουν τα πάντα. Που πιστεύουν λόγου χάριν πως για ν’ αγοράσει ένα ασφαλιστικό ταμείο ένα «δομημένο ομόλογο» θα πρέπει αυτό να έχει κάνει τον γύρο της Ευρώπης πρώτα, να κατέβει κατά Κύπρο μεριά μετά, να περάσει από κάτι νήσους Καϋμάν με τ’ όνομα, για να φτάσει ώριμο και υπερτιμημένο στην ξελογιάστρα Αθήνα. Που ακούν με ευλάβεια τον υπουργό της οικονομίας να πανηγυρίζει πως αφού κάρφωσε την ίδια του τη χώρα με την περιβόητη απογραφή, αφού αντί για παροχές μάς έπηξε στη λιτότητα, αύξησε τον ΦΠΑ, έβαλε φόρους επί φόρων, τα κατάφερε, λέει, κι έβγαλε την οικονομία από την επιτήρηση και την οδήγησε σ’ ένα νέο καθεστώς επιτήρησης τής μετά την επιτήρηση εποχής.
«Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν», τραγουδούσαμε τη δεκαετία του ’70. Γιατί με τους Μαορί, ας πούμε, λίγο μας πέφτει; Συγγνώμη και πάλι. Τι μου φταίνε, στο κάτω της γραφής, οι άνθρωποι; Επειδή δηλαδή είναι πρωτόγονοι σημαίνει πως είναι και κάφροι που δεν ξέρουν δυο και δυο πόσο κάνουν; Μα τι λέτε, καλέ; Αυτοί ξέρουν και να φυλάγονται και μια χαρά επιφυλακτικοί είναι. Την είδατε τη σκηνή με τη φτέρη; Εμείς εδώ να δούμε πώς θα ξεμπερδέψουμε με τη «σεμνή και ταπεινή» κυβέρνηση της μηδενικής ανοχής. Αυτήν της υπερήφανης πολιτικής που παρακαλά την J.P.Morgan να επαναγοράσει το «δομημένο» και την εταιρεία του κ. Παπαμαρκάκη να επιστρέψει τις μίζες της ξεφτίλας που γέμιζαν βαλίτσες και διέσχιζαν μέρα μεσημέρι τη Σταδίου. Αλήθεια από πότε η επιστροφή των κλοπιμαίων συνιστά εθνική επιτυχία;
Τέλη Μαγιού. Ατμόσφαιρα μουντή και βρέχει. Έχω κόψει και το τσιγάρο και τα βλέπω όλα μαύρα κι αισθάνομαι κανονική «ταραχή εν τω κρανίω». Δικαιολογείστε με λοιπόν. Εμένα; Αυτούς! Δεν ήταν ταξίδι αυτό. Εκστρατεία με τα όλα της ήταν. Με ογδόντα άτομα φιλική συμμετοχή, με τέσσερα συνεργεία της κρατικής τηλεόρασης, με εννιά κάμερες, μεγαλεία! Χρόνια περίμεναν οι ομογενείς να νιώσουν τι θα πει ελληνικό οργανωτικό πνεύμα. Να μάθουν πώς γεμίζουν τα στάδια με μεταφερόμενους με πούλμαν οπαδούς που ζητωκραυγάζουν αυθόρμητα τον μεγάλο αρχηγό. Κι από κόστος; Ψίχουλα. Γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, όλα κι όλα, στοίχισε η περιοδεία ολόκληρη. Τσάμπα πράμα, δηλαδή, μπροστά στο αποτέλεσμα. Αλήθεια, ξέρετε τι σημαίνει η υπογραφή συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας με το Βιετνάμ; Δεν ξέρετε; Κι εγώ τι να σας κάνω!
Το άλλο πάλι με τον γιο του κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου τ’ ακούσατε; Εκτός από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εξακολουθεί να μετέχει, υπάρχει η σκέψη να του ανατεθεί, λέει, και η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων. Σου λέει ο άλλος, και πολύ σωστά, εδώ τα κατάφερε νέος κι άπειρος ων (μόλις 19 ετών) να βγάζει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων από το χρηματιστήριο, τώρα που μεγάλωσε, λογικά, δεν θα τα καταφέρει καλύτερα; Ακούστε κι αυτό. Ο αρχιδικαστής, ο κ. Κεδίκογλου ντε, αυτός που έσυρε κατηγορούμενους πάνω από 300 δικαστές, ακόμη και για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, έκανε αίτηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητώντας της κάλυψη και τη μη δημοσιοποίηση στοιχείων τόσο δικών του όσο και του γιου του. Κι αυτή, προς τιμήν της, του την αρνήθηκε. Κατά τα άλλα αυτός ο κύριος θα κρίνει τους δικαστές τον επόμενο μήνα.
Προηγείται η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Και μετά μου λες για Μαορί. Εδώ να δεις!

1 σχόλιο:

  1. Εφημερίδα «Τα Νέα» 6-6-2007

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=24735

    Η Φοίβη Αθηναίου έγραψε:

    Σεμνή και ταπεινή αιδώς

    Αγαπητή Φοίβη,
    Δεν ήταν ταξίδι αυτό. Εκστρατεία με τα όλα της ήταν. Με ογδόντα άτομα φιλική συμμετοχή, με τέσσερα συνεργεία της κρατικής τηλεόρασης, με εννιά κάμερες, μεγαλεία! Χρόνια περίμεναν οι ομογενείς να νιώσουν τι θα πει ελληνικό οργανωτικό πνεύμα. Να μάθουν πώς γεμίζουν τα στάδια με μεταφερόμενους με πούλμαν οπαδούς που ζητωκραυγάζουν αυθόρμητα τον μεγάλο αρχηγό. Κι από κόστος; Ψίχουλα. Γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ όλα κι όλα στοίχισε η περιοδεία ολόκληρη. Τζάμπα πράμα, δηλαδή, μπροστά στο αποτέλεσμα. Αλήθεια, ξέρετε τι σημαίνει η υπογραφή συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας με το Βιετνάμ; Δεν ξέρετε;

    Το άλλο πάλι, με τον γιο του κυρίου προέδρου του Αρείου Πάγου το ακούσατε; Εκτός από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εξακολουθεί να μετέχει, υπάρχει η σκέψη να του ανατεθεί, λέει, και η διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Σου λέει ο άλλος- και πολύ σωστά- εδώ τα κατάφερε νέος κι άπειρος ων (μόλις 19 ετών) να βγάζει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων από το Χρηματιστήριο, τώρα που μεγάλωσε, λογικά, δεν θα τα καταφέρει καλύτερα; Ο αρχιδικαστής που έσυρε κατηγορούμενους πάνω από 300 δικαστές ακόμη και για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, έκανε αίτηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητώντας κάλυψη. Κι αυτή, προς τιμήν της, του την αρνήθηκε. Κατά τα άλλα θα κρίνει δικαστές τον επόμενο μήνα. Και μετά μου λες για Μαορί. Εδώ να δεις!
    Νίκος Ντακάκης, Ρέθυμνο

    "Τι περιμένετε, αγαπητέ Νίκο; Ντροπή; Τσίπα; Την είδατε να περισσεύει, σεμνά και ταπεινά;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή