Σάββατο, Απριλίου 21, 2007

Εν κρουαζιέραις

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το «εν εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν», καιρός λοιπόν να μάθουμε και το εν κρουαζιέραις «τον Κύριον υμνείτε τα έργα». Καινούρια επιχείρηση, ανθούσα και μοδάτη, βρήκαν της εκκλησίας μας οι άγιοι πατέρες. Προσκυνηματικός τουρισμός ονομάζεται. Τα έχει όλα και συμφέρει. Και πρόβατα πρόθυμα ν’ ακολουθήσουν υπάρχουν κι ευκαιρία πρώτης τάξεως δίνεται για επίδειξη πλούτου και δύναμης. Και φυσικά ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, άνθρωπος φίλαρχος και ματαιόδοξος, γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη, όχι μόνο να δημιουργεί τις ευκαιρίες αλλά να τις εκμεταλλεύεται κιόλας.
Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου, του απόστολου των εθνών, είναι αφιερωμένη η φετινή, όπως και η περυσινή, πολυτελής κρουαζιέρα που εκτός των άλλων θα πιάσει και σε λιμάνια της Δωδεκανήσου, της Κρήτης και της Κύπρου, εδάφη δηλαδή στα οποία δεν εκτείνεται η αρμοδιότητα κι η κυριαρχία του κ. Χριστόδουλου. Αυτό όμως σε τίποτα δεν τον εμπόδισε κι ούτε τον προβλημάτισε. Αντίθετα θ’ απολαύσει την μεγαλειώδη υποδοχή που του προετοιμάζουν, που μπροστά της ωχριά ακόμη κι η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Στρωμένα κόκκινα χαλιά, μουσικές, κωδωνοκρουσίες, λιτανείες και δοξολογίες στους ναούς. Χρυσοποίκιλτα άμφια, βαρύτιμες μήτρες, πανάκριβες πατερίτσες κι εγκόλπια ν’ αστράφτουν στο φως των προβολέων.
Ταλαίπωρε Απόστολε του Θεού που περπατούσες ξυπόλητος στις αφιλόξενες στεριές και πνιγόσουν στα πέλαγα για να φτάσει στα πέρατα του κόσμου ο λόγος του Κυρίου, ο αληθινός! Πως θα έφτανες να χρησιμοποιηθείς σαν άλλοθι για την προβολή πονηρών ιερωμένων και την εκμετάλλευση θρησκόληπτων αφελών, πιστεύω πως δεν το ’λπιζες ποτέ σου. Κι η Πολιτεία, αυτή που τάχα μου πασχίζει για τον χωρισμό της από την Εκκλησία, τι κάνει; Αποστασιοποιείται ή σέρνεται πίσω από τα ράσα του φιλόδοξου αρχιεπίσκοπου που προσπαθεί εναγώνια να εδραιώσει τη θέση του και να επεκτείνει την επιρροή του παίζοντας με τις ανοχές και τις αντοχές του Οικουμενικού Πατριάρχη;
Δυστυχώς κι εδώ η απάντηση είναι απογοητευτική. Η κυβέρνηση «της δεξιάς του Κυρίου» θέλει ευχαριστημένους τους αρχιερείς. Αυτούς αφήνει να παραγγέλνουν κι η ίδια πληρώνει τον λογαριασμό. Το ομολογεί η Αρχιεπισκοπή η ίδια στην τρισέλιδη ανακοίνωσή της. Απλώς οργάνωσε τις κρουαζιέρες, αναφέρει. Τ’ άλλα ήταν δουλειά των υπουργείων. Το Παιδείας προκήρυξε τον διαγωνισμό για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αποστόλου, εξέδωσε τ’ αποτελέσματα κι ανέδειξε τους νικητές, το Τουριστικής Ανάπτυξης έβαλε τα χρήματα κι ο Αρχιεπίσκοπος την προβολή της άποψης για τη δημιουργία της Εκκλησίας των Αθηνών από τον Απόστολο Παύλο. Κι ο λογαριασμός; Σιγά το ποσό και γίνεται τόση φασαρία! Μόνο 1.250.000 ευρώ θα μας κοστίσει. Τσάμπα πράγμα δηλαδή. Φρόντισε γι’ αυτό η Αρχιεπισκοπή που ήρθε σε συμφωνία με την Luis των ξενοδοχείων της Κέρκυρας και του Sea Diamond της Σαντορίνης. Εν κρουαζιέραις «ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον» και «θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».

1 σχόλιο:

  1. Εφημερίδα «Τα Νέα» 27-4-2007
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=19569

    Η Φοίβη Αθηναίου έγραψε:

    Στην απ΄ έξω η μούμια

    Αγαπητή Φοίβη,
    Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το «εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν», καιρός λοιπόν να μάθουμε και το εν κρουαζιέραις «τον Κύριον υμνείτε τα έργα». Καινούργια επιχείρηση, ανθούσα και μοδάτη, βρήκαν της Εκκλησίας μας οι άγιοι πατέρες.

    Προσκυνηματικός τουρισμός ονομάζεται. Τα έχει όλα και συμφέρει. Και πρόβατα πρόθυμα ν΄ ακολουθήσουν υπάρχουν κι ευκαιρία πρώτης τάξεως δίνεται για επίδειξη πλούτου και δύναμης. Και φυσικά ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, άνθρωπος φίλαρχος και ματαιόδοξος, γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη, όχι μόνο να δημιουργεί τις ευκαιρίες αλλά να τις εκμεταλλεύεται κιόλας.

    Στα χνάρια του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών, είναι αφιερωμένη η φετινή, όπως και η περυσινή, πολυτελής κρουαζιέρα, που εκτός των άλλων θα πιάσει και σε λιμάνια της Δωδεκανήσου, της Κρήτης και της Κύπρου, εδάφη δηλαδή στα οποία δεν εκτείνεται η κυριαρχία του. Αυτό όμως σε τίποτα δεν τον εμπόδισε. Αντίθετα θ΄ απολαύσει στρωμένα κόκκινα χαλιά, κωδωνοκρουσίες, λιτανείες. Χρυσοποίκιλτα άμφια, βαρύτιμες μίτρες κι εγκόλπια ν΄ αστράφτουν στο φως των προβολέων.

    Ταλαίπωρε Απόστολε του Θεού που περπατούσες ξυπόλητος στις αφιλόξενες στεριές για να φτάσει στα πέρατα του κόσμου ο λόγος του Κυρίου, ο αληθινός! Πως θα έφτανες να χρησιμοποιηθείς σαν άλλοθι για την προβολή πονηρών ιερωμένων και την εκμετάλλευση θρησκόληπτων αφελών, πιστεύω πως δεν το ΄λπιζες ποτέ σου. Και η Πολιτεία, αυτή που τάχα μου πασχίζει για τον χωρισμό της από την Εκκλησία, τι κάνει;

    Αποστασιοποιείται ή σέρνεται πίσω από τα ράσα του φιλόδοξου που προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του και να επεκτείνει την επιρροή του παίζοντας με τις ανοχές του Οικουμενικού Πατριάρχη; Δυστυχώς η κυβέρνηση «της δεξιάς του Κυρίου» θέλει ευχαριστημένους τους αρχιερείς. Αυτούς αφήνει να παραγγέλνουν κι η ίδια πληρώνει τον λογαριασμό. Το ομολογεί η Αρχιεπισκοπή σε τρισέλιδη ανακοίνωσή της.

    Απλώς οργάνωσε τις κρουαζιέρες, αναφέρει. Τ΄ άλλα ήταν δουλειά των υπουργείων. Το Παιδείας προκήρυξε τον διαγωνισμό για τη ζωή και το έργο του Αποστόλου, εξέδωσε τ΄ αποτελέσματα κι ανέδειξε τους νικητές, το Τουριστικής Ανάπτυξης έβαλε τα χρήματα. Κι ο λογαριασμός; Σιγά το ποσό! Μόνο 1.250.000 ευρώ θα μας κοστίσει. Τσάμπα πράγμα δηλαδή. Φρόντισε γι΄ αυτό η Αρχιεπισκοπή που ήρθε σε συμφωνία με την Luis των ξενοδοχείων της Κέρκυρας και του Sea Diamond της Σαντορίνης. Εν κρουαζιέραις «ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον» και «θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου».
    Νίκος Ντακάκης, Ρέθυμνο

    "Άντε και το ακυρώνουν το «Love boat» (δεν θέλω ουουου), αγαπητέ Νίκο. Πιστεύετε πως θα το αφήσει έτσι το πράγμα ο χρυσοποίκιλτος; Μπα. Ετοιμάζει μπαράζ «προσκυνηματικού τουρισμού» (όπως ευγενώς ονομάζεται το νέο παγκάρι). Πληροφορίες πάντως λένε πως έβγαλαν από το πλάνο επισκέψεων το σκήνωμα-μούμια του Βησσαρίωνα, γιατί δεν τραβάει πια."

    ΑπάντησηΔιαγραφή